Kunstprosjekt i samarbeid med Sandnes Historielag
Mer info kommer!
Langgata 23–26 – Hjem, handel og håndverk i fire hus
Tenk deg at du rusler langs Langgata i Sandnes, og møter fire hus fulle av liv: En tømmermanns jordhytte, en sta underoffiser, en slakterfamilie og en duftende bakerforretning. Fra 1860-årene og over hundre år framover var Langgata 23–26 hjem for slit, gründerskap og sterke personligheter.
Her bodde folk tett, drev slakteri og bakeri, handlet i krambu og kjempet mot brannmyndigheter. Hver kvadratmeter var i bruk.
Langgata 23–26 – Hver kvadratmeter i bruk
Iver Larsens start i byen
På 1860-tallet bygde tømmermannen Iver Larsen hus i Langgata 23. Han fikk støtte fra venner og skapte et hjem på nesten 60 kvadratmeter. Huset rommet både familie og mange leieboere. På 1890-tallet bodde 29 personer her!
Elen Kartevold og slakter Monsen
Elen Kartevold bygde nytt hus i 1893 og leide ut til slakter Paul Refvem. Senere overtok Magnus Monsen eiendommen, og etablerte et kjent slakteri. Sønnen Hans videreførte driften, og i 1933 overtok Rogaland Fellesslakteri. Kjøttproduksjonen fortsatte her helt til 1970.
Strid og styrke i Langgata 24
Ole Mortensen Fuglestad kjøpte tomt i 1862. Som underoffiser og strandstiter hadde han sterke meninger, og nektet lenge å følge byens brannforskrifter. Etter brannen i 1897 ble huset revet og gjenoppbygd. Familien bodde der i generasjoner.
Bakerens duft i Langgata 26
Arne Johannesen fra Orstad startet bakeri her i 1910-årene. Familien bodde over, bakte under – og huset ble fylt av brød, boller og liv. Barna tok etter hvert over, og bakeriet ble modernisert med konditori og utsalg. Det ble drevet av tre generasjoner fram til 1980-tallet.
Langgata 23–26 rommer historiene om folk som jobbet hardt, bodde trangt og skapte noe varig. Sporene finnes kanskje fortsatt i mursteinene – og i minnene.
“Du står nå midt i fire livshistorier: Iver Larsen bygde hus på sparepenger. Ole Fuglestad kjempet mot brannregler. Magnus Monsen fylte gata med lukt av ferskt kjøtt. Og baker Arne Johannesen bakte boller og brød til byen. Her i Langgata 23–26 var det liv, slit, handel og hverdag – i hus tett på hverandre, og tett på livet.”
📌 Visste du at…?
- I 1890-årene bodde 29 personer i huset på Langgata 23.
- Slakteriet på nr. 25 kunne slakte 800 småfe i uka!
- Ole Fuglestad nektet å følge brannforskrifter – og fikk bøter.
- Langgata 26 ble drevet som bakeri av én familie i over 70 år.
Kilde: Lapin, E. W., & Berge, E. (2020). Langgata i Sandnes: Hus, handel og håndverk i byens hovedgate gjennom 150 år. Commentum.
Bilde tatt av Fotograf Kolbjørn Rostrup i 1969